معرفی ماسه شور | بررسی عملکرد و مزیت های استفاده از آن

ماسه شور

فهرست مطالب

دستگاه ماسه شور همانطور که از نام آن مشخص است یکی از ماشین آلات صنعتی است که در پاکسازی و فرآیند تمیز کردن انواع ماسه و شن مورد استفاده قرار می گیرد تا از هر گونه ناخالصی تمیز شود. یکی از مهم ترین نکاتی که باید درباره این دستگاه در نظر داشته باشید این است که شما می توانید به وسیله این دستگاه به راحتی شن و ماسه را از درون رودخانه ها استخراج کنید و آن ها به خوبی شست و شو دهید تا بتوانید برای اهداف صنعتی از این مواد استفاده کنید.

در این مطلب به بررسی صفر تا صد ماسه شور می پردازیم. لازم به ذکر است که برای آشنایی بیشتر با این دستگاه و کاربرد های آن عملکرد آن و حتی معایب استفاده از این دستگاه را بررسی خواهیم کرد تا درصورتی که شما به دنبال تهیه این دستگاه برای کسب و کار خود هستید با تمام جزئیات درباره ماسه شور آشنایی داشته باشید و مناسب ترین تصمیم گیری را برای کسب و کار خود داشته باشید.

ماسه شور چیست؟

ماسه شور چیست؟

ماسه شور یکی از اصلی ترین دستگاه ها در صنعت است که به وسیله این دستگاه می توان ماسه و شن را از رودخانه ها استخراج کرد و به صورت کامل این مواد را شست و شو داد تا بتوان از این مواد برای تولید محصول استفاده کرد. این دستگاه در حقیقت شن و ماسه ها را از تمام گل و لای ها و مواد اضافی تمیز می کند تا این مواد بتوانند برای کسب و کارهایی در تولیدات خود نیاز به شن و ماسه دارند محصولی بسیار با کیفیت را تولید کنند.

تمیز بودن شن و ماسه در صنایعی مانند تولید انواع بتن و آسفالت دارای اهمیت بسیاری است و این امر باعث شده تا بیشتر کسب و کار ها در این صنایع نیاز به استفاده و تهیه این دستگاه داشته باشند.

ما در ماشین سازی سینا با بیش از 40 سال تجربه مفتخر هستیم تا وسایل مورد نیاز صنایع مختلف را به صورت سفارشی تولید کنیم. شما می توانید با توجه به نیاز کسب و کار خود با کارشناسان ما در ارتباط باشید و دستگاه مورد نیاز خود را برای طراحی و ساخت ثبت کنید.

عملکرد دستگاه ماسه شور چگونه است؟

این دستگاه نیاز به منبع تغذیه است تا به صورت مداوم شن و ماسه به درون دستگاه وارد شوند و فرآیند شست و شو انجام شود. در نظر داشته باشید که شما می توانید به صورت دستی تغذیه دستگاه را فراهم کنید اما بهتر است از دستگاه های تغذیه مانند فیدر ویبره ای یا فیدر گریزلی استفاده کنید تا فرآیند تولید محصول نهایی با سرعت بیشتری انجام شود. ماسه ها درون این دستگاه به صورت مارپیچ به سمت بالا کشیده می شود که درطول این فرآیند ماسه ها تمیز و شسته می شوند و پس از پاک شدن ناخالصی ها ماسه های تمیز شده در نهایت از دستگاه خارج می شوند.

اجزاء و قطعات اصلی دستگاه ماسه شور

دستگاه ماسه شور که یکی از تجهیزات کلیدی در فرآیند شستشوی شن و ماسه بوده، دارای قطعات و اجزایی است که هر کدام از این اجزاء وظیفه خاصی را بر عهده دارند. در ادامه به بررسی قطعات دستگاه ماسه شور می پردازیم.

  • بدنه اصلی: ساختار اصلی دستگاه که از جنس فولاد یا آهن ساخته می شود و تمامی قطعات دستگاه بر روی آن نصب می شوند.
  • سینی شستشو: دارای یک سینی ورودی و خروجی است که سینی ورودی به صورت شیبدار است و شن و ماسه را آبکشی می کند تا از به سمت سینی خروجی منتقل شوند.
  • سیستم آبرسانی: نازل هایی برای پخش موثر آب در سطح ماسه ها طراحی شده اند و دارای یک پمپ آب است که وظیفه تأمین آب برای فرآیند شستشو را دارد.
  • موتور و گیربکس: جهت چرخش عمودی یا دایره ای اجزای مختلف دستگاه از موتور استفاده می شود و گیربکس نیز برای انتقال قدرت موتور به کار می رود.
  • سیستم جداسازی ذرات: شبکه های مشبکی وجود دارد که وظیفه جداسازی ذرات ریز شن و ماسه را بر عهده دارند.
  • سیستم تخلیه و جمع آوری: تخلیه کننده ها ماسه های شسته شده را به مکان های مورد نظر هدایت می کنند و معمولاً قبل از آن توسط کمپکتور ها فشرده سازی می شوند.
  • سیستم کنترل: تابلو برق برای مدیریت کل فرآیند شستشو و کنترل آن ضروری است
  • اجزاء جانبی: برخی لوله ها و سیستم آبگیری نیز در ماسه شور وجود دارند تا توزیع آب و هدایت ذرات به نقاط مختلف به درستی انجام شود.
  • اقدامات ایمنی: جهت جلوگیری از تماس کاربر با قطعات از محافظ ها و کاورهای ایمنی استفاده می شود.

مزیت های استفاده از دستگاه ماسه شور

مزیت های استفاده از دستگاه ماسه شور

تمام دستگاه ها در صنعت دارای مزیت ها و کاربرد های خاص خود هستند. با توجه به اینکه دستگاه ماسه شور عملکرد و کاربردی بسیار ساده دارد اما این دستگاه دارای مزیت های خاصی است که در ادامه به بررسی این مزایا خواهیم پرداخت.

  • بهبود وضعیت تمیز کردن ناخالصی ها از شن و ماسه
  • عدم نیاز به آب زیاد برای شست و شو
  • خرابی کم دستگاه و در نهایت هزینه کمتر برای تعمیر دستگاه
  • عدم ضرر به محیط زیست و انتشار آلودگی

انواع دستگاه ماسه شور

ماسه شور ها به سه دسته اصلی تقسیم بندی می شوند که در ادامه به بررسی هر یک از انواع آن می پردازیم و کاربردهای خاص هر یک از این نوع های ماسه شور را نیز بررسی خواهیم کرد.

مطالعه مفید: مشاهده محصولات ماسه ساز

ماسه شور تک حلزونی

پره های درون این دستگاه شبیه حلزون هستند و این دستگاه دارای یک محفظه است که از آن برای تمیز کردن ماسه و شن ها استفاده می شود. برای استفاده از این دستگاه در ابتدا باید درون این محفظه مقداری آب ریخت و سپس فرآیند تمیز کاری ناخالصی ها شروع می شود و پس از انجام این فرآیند، پره های حلزونی شکل این ماسه های شسته شده را به سمت دریچه خروجی دستگاه انتقال می دهند.

ماسه شور دو حلزونی

ماسه شور دو حلزونی

این دستگاه شبیه به نوع تک حلزونی است و عملکرد این دو نوع ماسه شور دارای تفاوت بسیاری با یکدیگر نبوده و باید در نظر داشته باشید که نوع دو حلزونی مناسب شن و ماسه هایی است که کثیفی و ناخالصی موجود در آن ها نسبت به دیگر انواع شن و ماسه بیشتر است و این ماسه ها برای تمیز شن نیازمند فرآیند شست و شوی بیشتر و قوی تری هستند که توصیه می شود درصورت نیاز به شست و شوی شن و ماسه هایی که دارای کثیفی بیشتری هستند از نوع دو حلزونی استفاده کنید.

ماسه شور دو محور پاکتی

این نوع دستگاه در حقیقت برای نوع خاصی از ماسه ها که با نام ماسه بادی شناخته می شوند مورد استفاده قرار می گیرند و این دستگاه دارای دو ورودی و سه خروجی است که این امر منجر به صرفه جویی بیشتر در مصرف آب در حین شست و شوی شن و ماسه ها می شود. قدرت تولید محصول این دستگاه برابر با 79 تن بر ساعت است که این امر باعث می شود تا استفاده از این دستگاه به خط تولید های حرفه ای در صنایع توصیه شود.

لازم به ذکر است که استفاده از دستگاه ماسه شور دو پاکتی منجر به بالا رفتن کیفیت ماسه های خروجی می شود که این مورد یکی از اصلی ترین تفاوت های این نوع ماسه شور با سایر نوع های این دستگاه است و یک مزیت بسیار مهم محسوب می شود.

مهم ترین کاربردهای دستگاه ماسه شور

دستگاه ماسه شور یکی از دستگاه های مورد استفاده در صنایع معدن و ساخت و ساز است که برای شستشوی ماسه و مواد زائد و پاکسازی ناخالصی ها استفاده می شود.این دستگاه در فرآیندهای مختلف دیگری نیز کاربرد دارد که در ادامه مطلب به بررسی مهم ترین کاربردهای ماسه شور می پردازیم.

  1. حذف ناخالصی ها: دستگا ماسه شور، گل و لای و ناخالصی های موجود در شن و ماسه استخراج شده از دل معدن را حذف می کند.
  2. بهبود کیفیت ماسه: شستشوی ماسه به بهبود کیفیت آن کمک می کند چرا که ماسه تمیز چسبندگی بهتری را در تولید بتن، آسفالت و سیمان ایجاد می کند.
  3. افزایش طول عمر تجهیزات: وجود ماسه های تمیز در تجهیزات مختلفی از جمله میکسرهای بتن و دستگاه های تولید آسفالت به کاهش سایش و فرسودگی آن ها کمک می کند.
  4. کاهش مصرف آب در پروژه ها: ماسه شور های مدرن معمولاً از سیستم های پیشرفته برای شستشوی ماسه استفاده می کنند که مصرف قابل توجهی از آب را کاهش می دهند.
  5. استفاده در تولید بتن و آسفالت: ماسه های شسته شده برای استفاده در تولید بتن و آسفالت بسیار مناسب هستند.
  6. محیط زیست و کاهش آلاینده ها: با تمیز کردن ماسه، از انتشار گرد و غبار هنگام استفاده از ماسه های خام جلوگیری می شود.
دیدگاه ها

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مشابه
دینام | 8 مورد از کاربردهای آن در صنعت
مقالات

معرفی دینام و 8 مورد از کاربردهای آن در صنعت

دینام اختراعی نوین است، که به عنوان قلب تپنده بسیاری از تکنولوژی ها و صنایع شناخته می شود. این دستگاه نه تنها، انرژی الکتریکی را تولید می کند بلکه گامی بزرگ در جهت توسعه سیستم های پایدار برداشته است و به عنوان یکی از اختراعات عصر مدرن تاثیر و قدرت زیادی در زندگی ما دارد. با ما همراه باشید چرا

ادامه مطلب »
کانوایر زنجیری | قلب تپنده سیستم های انتقال
مقالات

کانوایر زنجیری | قلب تپنده سیستم های انتقال

کانوایر زنجیری که به عنوان یکی از مهم ترین و پرکاربرد ترین تجهیزات برای جابجایی شناخته می شود، به دلیل طراحی خاص و منحصر به فردی که دارد جایگاه ویژه ای در خطوط تولید صنایع مختلف به دست آورده است. از معادن زیر زمینی گرفته تا خطوط تولید پیشرفته همگی از این سیستم حمل و نقل در صنایع خود استفاده

ادامه مطلب »
الکتروگیربکس | قلب تپنده ماشین آلات صنعتی
مقالات

آشنایی با الکتروگیربکس و انواع آن

الکتروگیربکس یکی از تکنولوژی ها و نوآوری های هوشمندانه بشر است که با در صنایع صنعتی امروزی محبوبیت زیادی کسب کرده که در اکثر صنایع مورد استفاده قرار می گیرد. چرا که این دستگاه علاوه بر کمک به بهبود عملکرد ماشین آلات صنعتی می تواند بهینه سازی فرآیندها و افزایش بهره وری را ایجاد کند. با ما همراه باشید چرا

ادامه مطلب »
ساخت نوار نقاله | مهم ترین کاربردها و گام های کلیدی
مقالات

ساخت نوار نقاله | مهم ترین کاربردها و گام های کلیدی

ساخت نوار نقاله یکی از مراحل مهم و کلیدی در بسیاری از صنایع است که با کمک گرفتن از آن می توان اکثر فرآیندهای حمل و نقل و جابجایی مواد سنگین و سبک را با سرعت بالا و کارآمد، انجام داد. از خطوط تولید در کارخانه ها گرفته تا انبارهای کوچک و بزرگ، نوار نقاله ها نقش حیاتی را در

ادامه مطلب »
پیمایش به بالا