در تولید محصولات خود از کدام نوع سنگ شکن استفاده می کنید؟ آیا تفاوت انواع سنگ شکن با یکدیگر را می دانید؟ فرآیند خرد کردن و کاهش اندازه سنگ ها از گذشته که به وسیله ابزاری همچون چکش, تیشه و انفجار صورت می گرفته است تا به امروز که توسط ماشین آلات پیچیده ی صنعتی انجام می شود, یک فرآیند مهم و کاربردی در تولید محصولات جدید محسوب می شود. با ما همراه باشید چرا که در ادامه به بررسی انواع سنگ شکن و کاربرد های بیشتر در مورد این دستگاه می پردازیم.
معرفی دستگاه سنگ شکن
دستگاه های سنگ شکن که به عنوان ماشین آلات صنعتی و تجهیزات کلیدی نقش بسیار مهمی در زنجیره تولید محصولات در صنایع مختلفی از جمله صنعت معدن, سیمان, ساخت و ساز, بازیافت, داروسازی, مواد غذایی و فولاد ایفا می کنند, دارای انواع مختلفی هستند و هر کدام ویژگی ها و کاربرد های خاص خود را دارند که در ادامه مطلب به بررسی انواع سنگ شکن بر اساس ترتیب قرارگیری و نحوه ساز و کار آن ها می پردازیم.
لازم به ذکر است انتخاب مناسب ترین نوع سنگ شکن بستگی به نوع مواد و نیازهای خاص فرآیند دارد و بر اساس نوع ماده ای که قرار است خرد کند, عملکرد ویژه ای دارد.
انواع سنگ شکن بر اساس ترتیب استفاده
همانطور که قبلا هم به آن اشاره کردیم دستگاه سنگ شکن انواع مختلفی دارد که در زیر به آن اشاره شده است.
سنگ شکن اولیه
سنگ شکن هایی که در ابتدای خطوط خردایش قرار داشته و سنگ های بزرگ استخراج شده از معادن را به خرده سنگ های کوچکتری تبدیل می کنند تا وارد مرحله بعدی شوند مانند سنگ شکن ها فکی و هیدروکن.
سنگ شکن ثانویه
سنگ شکن های ثانویه, سنگ های کوچک شده توسط سنگ شکن های اولیه را به قطعات کوچکتری تبدیل می کنند مانند سنگ شکن های مخروطی, استوانه ای و ضربه ای.
سنگ شکن ثالثیه
در صورتی که نیاز به سنگ ریزتر نسبت به محصول سنگ شکن های ثانویه باشد, سنگ شکن های ثالثیه در این مرحله قرار می گیرند و سنگ ها را به قطعه های کوچکتری تبدیل می کنند که سنگ شکن ماسه ساز نیز جز این دسته است.
انواع سنگ شکن بر اساس مکانیزم
دستگاه های سنگ شکن بر اساس روش کار به 2 دسته کلی خردایش فشاری و ضربه ای تقسیم بندی می شوند که هر کدام دارای ویژگی های متفاوتی هستند و در مکان مشخصی مورد استفاده قرار می گیرند که در ادامه مطلب به بررسی آن ها می پردازیم.
سنگ شکن فکی
سنگ شکن فکی نوعی از سنگ شکن های فشاری است که دارای یک شانه متحرک و یک شانه ثابت است که با حرکت شانه متحرک به سمت فک ثابت, سنگ های بین این دو شانه تحت فشار قرار گرفته و عمل خردایش انجام می شود.
سنگ شکن مخروطی
سنگ شکن مخروطی برای خرد کردن مواد سخت استفاده می شود به طوری که دستگاه دارای یک قطعه ثابت و متحرک است که روی بخشی مخروطی شکل قرار گرفته اند و بین این دو قطعه یک دهانه وجود دارد و با حرکت بخش متحرک به سمت قطعه ثابت, با کاهش شکافت این دهانه همراه است که در نتیجه منجر به شکسته شدن سنگ بین دو قطعه می شود.
هیدروکن (سنگ شکن مخروطی)
هیدروکن یک نوع دستگاه سنگ شکن است و معمولاً در مرحله دوم یا سوم خردایش از این دستگاه استفاده می شود. این دستگاه وظیفه خرد کردن سگن ها به اندازه ماسه را به عهده دارد و سنگ ها را به ماسه تبدیل می کند. هیدروکن با نام سنگ شکن مخروطی نیز شناخته می شود که در عملیات خرد کردن مواد معدنی با سختی بالا کاربرد دارد.
سنگ شکن غلتکی
سنگ ها در سنگ شکن غلتکی یا والس, مابین 2 غلتک استوانه ای که خلاف جهت یکدیگر حرکت می کنند, وارد شده و تحت فشار بین 2 غلتک خرد می شوند.
سنگ شکن مخروطی فنری
این دستگاه همانند سنگ شکن مخروطی عمل کرده با این تفاوت که کاهش شکافت بین قطعه ثابت و متحرک توسط فنرهای تعبیه شده در دستگاه صورت می گیرد.
سنگ شکن کوبیت
سنگ شکن کوبیت برای سنگ هایی با مقاومت متوسط تا کم استفاده می شود, به این صورت که با ورود سنگ به داخل دستگاه و برخورد با چکش های کوبیت, سنگ ها به طرف سندان پرتاب شده و در نتیجه با برخورد سنگ ها با چکش ها, سندان و یکدیگر عمل خردایش صورت می گیرد.
سنگ شکن کوبیت
معمولا بعد از سنگ شکن فکی از کوبیت استفاده می شود. این سنگ شکن که به عنوان سنگ شکن ضربه ای یا چکشی نیز شناخته می شود، یکی از تجهیزات معدنی است که در مرحله فرآوری مواد معدنی مورد استفاده قرار می گیرد.
سنگ شکن چکشی
عمل خردایش در سنگ شکن چکشی همانند سنگ شکن کوبیت صورت می گیرد با این تفاوت که در سنگ شکن کوبیت چکش ها ثابت هستند و تعداد چکش های کوبیت نسبت به سنگ شکن چکشی کمتر است.
سنگ شکن ماسه ساز
دستگاه سنگ شکن ماسه ساز که جزء دسته سوم انواع سنگ شکن است, برای تولید شن و ماسه مورد استفاده قرار می گیرد.
ماسه ساز
ماسه ساز یک نوع سنگ شکن است که به عنوان دومین یا سومین مرحله در فرآیند خرد کردن سنگ ها مورد استفاده قرار می گیرد. این دستگاه قابلیت خرد کردن و کوچک کردن سنگ ها در ابعاد 0 تا 6 میلی متر را دارد و در کارخانه ها و صنایعی که قصد خرد کردن سنگ ها به اندازه شن و ماسه را دارند، مورد استفاده قرار می گیرد.
کاربرد دستگاه سنگ شکن چیست؟
همانطور که پیش تر هم به آن اشاره کردیم, دستگاه های سنگ شکن یکی از مهم ترین تجهیزات صنعتی محسوب می شود که عموماً برای خرد کردن و کاهش اندازه سنگ ها و مواد معدنی به کار می رود و در صنایع مختلف برای اهداف متنوعی مورد استفاده قرار می گیرد که در زیر به بررسی کاربرد های آن پرداخته ایم.
خرد کردن مواد معدنی
سنگ شکن ها مواد معدنی استخراج شده از معادن را به اندازه های کوچکتر برای فرآوری و تولید محصولات جدید تبدیل می کنند.
تولید مصالح ساختمانی
استفاده از سنگ شکن ها جهت تولید مصالح ساختمانی مانند شن و ماسه, سنگ ریزه و سنگ های خرد شده برای استفاده در ساخت و ساز ساختمان ها و جاده ها ضروری است.
بازیافت مصالح
برای خرد کردن و بازگشت موادی همانند بتن و آجر به چرخه تولید, سنگ شکن ها گزینه مناسبی برای این کار هستند.
صنعت شیمیایی
در تهیه داروها, مواد شیمیایی و سوسپانسیون نیز از سنگ شکن ها استفاده می شود.
صنعت فولاد
سنگ شکن ها در خردکردن سنگ های آهن و سایر مواد در فرآیند های تولید فولاد به کار می روند.
تولید ماسه
برای تهیه و تولید ماسه مخصوص جهت کار در ریخته گری از سنگ شکن ها استفاده می شود.
کاهش اندازه مواد
سنگ شکن ها برای کاهش اندازه مواد اولیه و بهبود کیفیت محصول نهایی در صنایع گوناگونی مانند تولید شیشه و سرامیک مورد استفاده قرار می گیرند.
اجزای اصلی دستگاه سنگ شکن
دستگاه های سنگ شکن همانند دیگر تجهیزات صنعتی در صنایع دارای اجزاء اصلی و اولیه ای هستند که این اجزاء با یکدیگر به صورت هماهنگ کار می کنند تا فرآیند خرد کردن مواد مختلف, موثرتر و کارآمدتر انجام شود. اجزاء اصلی ای که در ادامه به آن می پردازیم.
- محفظه خردایش (Crushing Chamber)
- فک ها (Jaw)
- محرک (Drive motor)
- سیستم انتقال نیرو (Transmision System)
- صفحات قابل تعویض (Replacable Liners)
- سیستم تخلیه (Discharge System)
- سیستم حفاظت (Protection Device)
- بدنه (Frame)
- سیستم روغن کاری (Lubrication System)
- سیستم خنک کننده (Cooling System)
- نوار نقاله بارگیری (Conveyor belt)
نکات مهم در انتخاب سنگ شکن
انتخاب سنگ شکن مناسب برای یک پروژه خاص نیازمند دقت و توجه به نکاتی است تا از کارایی و بهره وری بالای آن مطمئن شویم, نکاتی همچون :
- نوع ماده اولیه
- محصول نهایی
- ظرفیت تولید
- نوع سنگ شکن
- هزینه ها
- نگهداری و تعمیرات
- کارایی
- متریال بدنه
- سیستم حفاظتی
- محدوده دما
- گارانتی
- مشاوره حرفه ای
جمع بندی
به طور کلی دستگاه های سنگ شکن انواع مختلفی دارند که بسته به نیاز فرآیند و نوع مواد, در صنایع گوناگون برای اهداف متنوع مورد استفاده قرار می گیرند. باید توجه داشته باشید که در انتخاب انواع سنگ شکن باید به نکات مهمی از جمله کیفیت سنگ شکن توجه کنید تا دستگاه برای شما کارایی و بهره وری بالایی داشته باشد.
لازم به ذکر است که شما می توانید ماشین آلات و تجهیزات صنعتی خود را از ماشین سازی سینا خریداری کنید تا از امکانات خدمات پس از فروش و راهنمایی های قبل از خرید جهت انتخابی مناسب برخوردار شوید.