کاور نوار نقاله یکی از اجزای کلیدی در صنعت حمل و نقل محصولات مختلف محسوب می شود که نه تنها به محافظت از نوار نقاله می پردازد بلکه تاثیر مستقیمی بر روی بهبود کارایی، افزایش راندمان و حفظ کیفیت محصولات حمل شده دارد. با ما همراه باشید چرا که در ادامه این مطلب به بررسی ویژگی های کاور نوار نقاله در صنعت می پردازیم.
نوار نقاله بارگیری
نوار نقاله بارگیری یکی از سیستم های انتقال محموله است که در صنایع مختلف کاربرد بسیاری دارد. برای مشاوره خرید و اطلاع از محصولات کانوایر، مجموعه ماشین سازی سینا آماده راهنمایی مشتریان است.
معرفی نوار نقاله در صنعت
نوار نقاله (Conveyor Belt) یک سیستم مکانیکی برای جابجایی مواد از یک نقطه به یک نقطه دیگر است که در صنایع مختلف همچون صنایع معدنی، خودروسازی، بسته بندی، کشاورزی، فرودگاه ها و لجستیک کاربرد دارند. این دستگاه شامل تجهیزاتی است که با کمک این قطعات با یکدیگر فرآیند جابجایی مواد را انجام می دهند و باعث افزایش راندمان و بهره وری در صنایع مختلف می شود.
سیستم های نوار نقاله بارگیری در اوایل قرن 18 برای استفاده در معادن جهت حمل و نقل مواد خام مانند سنگ ها و زغال سنگ ها استفاده می شد. در سال 1900 شرکت سوئدی، نوار نقاله فولادی را تولید کرد که پس از آن هنری فورد از نوار نقاله ها در خطوط تولید ماشین بهره برد و انقلابی را در تولید انبوه ایجاد کرد. با پیشرفته تر شدن تکنولوژی نوار نقاله های مختلفی برای کاربردهای متنوع در صنعت تولید و طراحی شدند که امروزه این سیستم ها نقش مهم در صنعت حمل و نقل ایفا می کنند.
در ادامه به برخی از انواع نوار نقاله بارگیری در صنعت اشاره می کنیم.
- نوار نقاله تسمه ای
- نوار نقاله غلتکی
- نوار نقاله زنجیری
- نوار نقاله پیچشی
- نوار نقاله مغناطیسی
نوار نقاله چه کاربردهایی دارد؟
نوار نقاله ها به دلیل قابلیت جابجایی مداوم و ایمن محصولات در صنایع مختلف استفاده می شوند و از کاربردهای متنوعی در صنعت برخوردار هستند که در ادامه به بررسی مهم ترین کابردهای نوار نقاله بارگیری در صنایع می پردازیم.
- صنایع معدنی و استخراج: استخراج مواد معدنی مختلفی همچون سنگ ها، زغال سنگ ها، شن و ماسه و سایر مواد از قلب معادن کار بسیار دشواری است که نوار نقاله ها این وظیفه را بر عهده دارند.
- صنایع تولیدی و خودروسازی: یکی از مهم ترین کاربردهای این سیستم، حمل و نقل قطعات و محصولات صنایع خودروسازی است که بین ایستگاه های مختلف مونتاژ استفاده می شود که سرعت تولید را بسیار افزایش می دهد.
- صنایع بسته بندی: در کارخانه های بسته بندی و توزیع مواد از نوار نقاله ها برای جابجایی محصولات در کمترین زمان ممکن استفاده می شوند که به بهینه سازی فرآیند کمک می کند.
- صنایع حمل و نقل: در فرودگاه ها برای حمل و نقل بارهای مسافران به داخل هواپیما از نوار نقاله های کوچک تری استفاده می شود.
- صنایع غذایی: در صنایع غذایی، بهداشت از اهمیت زیادی برخوردار است چرا که این غذاها باید به صورت استریل به دست مشتریان برسد، پس باید از سیستمی استفاده کرد که علاوه بر حمل و نقل سریع، از استیل ضد زنگ ساخته شده باشد.
- صنایع دارویی: در صنعت دارویی نیز برای جابجایی مواد شیمیایی و داروها، از نوار نقاله های استریل و تمیز استفاده می کنند که از آلودگی مواد جلوگیری می کنند.
- بازیافت: یکی دیگر از کاربردهای این سیستم حمل مواد بازیافتی است که به افزایش راندمان پردازش پسماند کمک شایانی می کند.
- صنایع عمرانی: حمل و جابجایی محصولات ساختمانی و عمرانی همچون شن و ماسهف سیمان و سایر مواد از دیگر کاربردهای این سیستم است.
مطالعه مفید: درام نوار نقاله | 8 چالش و راهکار مرتبط با آن در صنعت
کاور نوار نقاله چیست؟
کاور نوار نقاله (Conveyor Belt Cover) همانطور که از اسم آن مشخص است به عنوان یک پوشش محافظتی برای حفاظت از تسمه نوار نقاله و محصولات حمل شده آن طراحی شده است که در برابر عوامل مختلفی همچون باران، باد، نور خورشید، آلودگی و گرد و غبار از نوار نقاله محافظت می کند تا از طول عمر بیشتری برخوردار شود.
تسمه نوار نقاله
تسمه نوار نقاله وسیله ای برای جا به جایی و حمل و نقل محصولات است. این ابزار از پلیمر های متنوعی ساخته می شود. بر روی غلتک ها و رولرها قرار می گیرد تا مواد را به طور پیوسته و سریع منتقل کند. غلتک ها به یک موتور متصل هستند که با دوران خود، تسمه را به حرکت در می آورند و فرآیند جا به جایی مواد انجام می شود
استفاده از کاور نوار نقاله به دلایل مختلفی در صنعت رایج است که در ادامه به بررسی ایم دلایل و اهمیت استفاده از کاور نوار نقاله می پردازیم.
- افزایش طول عمر: همانطور که پیشتر نیز به آن اشاره کردیم، کاور نوار نقاله از نوار نقاله در برابر عوامل محیطی مختلف محافظت می کند.
- جلوگیری از آلودگی مواد: در صنایع سیمان، معدن و غذایی محافظت از نوار نقاله برای جلوگیری از الودگی مواد اهمیت دارد.
- افزایش ایمنی: کاهش خطر ریزش و جلوگیری از آسیب های احتمالی به کارگران از دیگر دلایل اهمیت کاور نوار نقاله است.
- کاهش هزینه های تعمیرات: کاور نوار نقاله علاوه بر محافظت از سیستم در برابر عوامل محیطی، منجر به کاهش هزینه های مربوط به خرابی و تعمیرات دستگاه نیز می شود.
- کنترل دما و رطوبت: در برخی از موارد نیز کاورهای خاصی جهت جلوگیری از تغییر دمای مواد در طول مسیر نیز وجود دارد.
بررسی تجهیزات و قطعات نوار نقاله
همانطور که مطلع هستید، نوار نقاله نیز مانند تمامی ماشین آلات و دستگاه های صنعتی دارای قطعات منحصر به فردی است و هر کدام از این اجزاء دارای یک سری ویژگی هایی هستند که وظیفه خاصی را بر عهده دارند و با کنارهم قرار گرفتن این اجزاء، دستگاه نوار نقاله عملکرد بهینه ای را انجام می دهد. در ادامه به مهم ترین قطعات نوار نقاله می پردازیم.
- تسمه نقاله (Conveyor Belt)
- رولیک نوار نقاله (Rollers)
- درام (Pulley)
- موتور و گیربکس (Motor & Gearbox)
- شاسی و بدنه (Frame & Structure)
- سیستم کشش (Tensioning System)
- سیستم انتقال مواد (Feeding & Discharge System)
- کاور نوار نقاله (Cover & Guarding)
- سیستم های ایمنی (Safety & Control Systems)
رولیک نوار نقاله
رولیک ها یکی از مهم ترین و پرمصرف ترین تجهیزات نوار نقاله ها هستند و برای هدایت نوار نقاله استفاده می شود. این قطعات وظیفه حمل و نقل و جا به جایی محصولات را به عهده دارند. این قطعه حرکت تسمه نوار نقاله را سرعت می بخشد و نوار نقاله را به گردش در می آورد.
جنس کاور نوار نقاله چیست؟
به دلیل کاربردهای گسترده از کاور نوار نقاله در صنعت، جنس های مختلفی به بازار عرضه شده است تا صنعتگران با توجه به نیاز خود گزینه مناسب را انتخاب کنند و از آن بهره ببرند. در ادامه به بررسی انواع جنس های کاور نوار نقاله در صنعت می پردازیم.
- کاورهای فلزی
- فولاد گالوانیزه
- استیل ضد زنگ (Stainless Steel)
- آلومینیوم
- کاورهای پلیمری (پلاستیکی)
- PVC (پلی وینیل کلراید)
- پلی اتیلن (PE)
- پلی اورتان (PU)
- فایبرگلاس (Fiber Glass)
مطالعه مفید: تسمه نقاله PVC | راهکار افزایش بهره وری خط تولید
مزایا و معایب استفاده از کاور نوار نقاله
این ابزار نیز همانند سایر ابزارهای صنعتی دیگر دارای یک سری مزایا و معایبی است که در ادامه به بررسی آن می پردازیم.
مزایا
- افزایش عمر مفید نوار نقاله
- افزایش ایمنی در محیط کار
- بهبود بهره وری و کاهش هزینه های تعمیرات
- جلوگیری از آلودگی محیط زیست
معایب
- افزایش هزینه تولید
- نیاز به تعمیر دوره ای
- دشواری در دسترسی به نوار نقاله
- افزایش وزن و بار اضافی
- احتمال ایجاد گرما