سپراتور در دنیای امروزی، جایی که بهره وری در تولید محصولات از اهمیت بالایی برخوردار است، به طرز عجیبی به بهینه سازی فرآیندها کمک می کند. این دستگاه با توجه به تنوعی که دارد در اکثر صنایع، نقش حیاتی را در فرآیندهای صنعتی ایجاد کرده است. با ما همراه باشید چرا که در ادامه این مطلب به بررسی انواع سپراتورها، شناخت ساختار و کاربردهای متنوع آن ها خواهیم پرداخت.
معرفی دستگاه سپراتور
سپراتور یکی از تجهیزات صنعتی مهم برای جداسازی مواد از یکدیگر است که مورد استفاده مهندسان و صنعتگران در صنایع مختلفی از جمله صنایع معدنی، شیمیایی، غذایی و دارویی واقع شده است.
به طور کلی سپراتور به دستگاهی گفته می شود که می تواند با بهره گیری از نیروی های فیزیکی نظیر نیروی گرانش و نیروی سانتریفیوژ مواد مختلف را بر اساس ویژگی های فیزیکی یا شیمیایی که دارند، به صورت موثر از یکدیگر جدا سازی کند.
مطالعه مفید: بررسی 10 مورد از کاربردهای بگ فیلتر در صنعت
آشنایی با انواع سپراتور
همانطور که پیشتر نیز به آن پرداختیم، این دستگاه یکی از اجزای کلیدی در فرآیندهای صنعتی است که انواع مختلفی دارد و انتخاب نوع مناسب آن بستگی به ویژگی های مواد و نیازهای فرآیند دارد همچنین آشنایی و درک عمیق از نحوه کارکرد انواع سپراتور ها به مهندسان کمک می کند تا بهترین راه حل راه برای جداسازی مواد انتخاب کنند. در ادامه مطلب به بررسی بیشتر در مورد انواع مختلف این دستگاه خواهیم پرداخت.
سپراتورهای گرانشی
در این نوع دستگاه، که با نیروی گرانشی زمین عمل می کنند، ذرات سنگین تر به سمت پایین حرکت کرده و ذرات سبک تر به سمت بالا منتقل می شوند. از این نوع سپراتور را می توان در فرآیند هایی همچون جداسازی مواد نامحلول از مایعات، جداسازی سنگ های معدنی و تصفیه آب بهره گیری کرد.
سپراتورهای سانتریفیوژی
در نوع سانتریفیوژی، مواد به داخل یه محفظه دوار وارد می شوند که با چرخش سریع آن، مواد را با چگالی های مختلف از یکدیگر جدا می کند به طوریکه مواد سنگین در لبه محفظه و مواد سبک در وسط باقی می مانند که معمولاً در صنایع غذاییف تصفیه روغن ها و تولید لبنیات کاربرد دارد.
سپراتورهای مغناطیسی
در این نوع که با استفاده از نیروی مغناطیسی عمل می کند، مواد مغناطیسی به داخل دستگاه کشیده شده و از مواد غیر مغناطیسی جدا می شود که عموماً برای جداسازی آهن، صنایع بازیافت و فرآیندهای تصفیه صنعتی از این نوع استفاده می شود.
سپراتورهای فلوتاسیون
سپراتورهای فلوتاسیون برای جداسازی مواد معدنی بر اساس خواص فیزیکی و شیمیایی آن ها، به خصوص خاصیت آب گریزی و آب دوستی استفاده می شود که به مواد معدنی به وسیله حباب های هوا از مایعات جدا می شود. از کابردهای این نوع دستگاه می توان به جداسازی سرب، روی و مس درمعادن اشاره نمود.
سپراتورهای الکتروستاتیک
به دلیل تعامل بارهای مثبت و منفی در سپراتورهای الکتروستاتیکی، مواد با بارهای الکتریکی متفاوت از یکدیگر جدا می شوند که می توان از این دستگاه در فرآیند جداسازی ناخالصی ها از ترکیبات شیمیایی استفاده نمود.
سپراتورهای حرارتی
سپراتورهای حرارتی جداسازی مواد را بر اساس ایجاد اختلاف دما از گاز به مایع و بالعکس انجام می دهند که در صنایع نفت و گاز و تولید عطر و طعم نیز کاربرد دارند.
اجزای اصلی دستگاه سپراتور
این دستگاه همانند تمامی دستگاه های صنعتی از اجزای مختلفی تشکیل شده است که هر کدام از این اجزاء وظیفه خاصی را بر عهده دارند و با کنار هم قرار گرفتن این اجزاء دستگاه شروع به کار می کند، در ادامه مطلب به برخی از اجزاء مهم این دستگاه اشاره می کنیم.
محفظه سپراتور
محفظه این دستگاه که به عنوان ساختار اصلی دستگاه عمل می کند، به شکل یک استوانه افقی یا مخروطی شکل است که این بخش برای تحمل فشار و دماهای بالا طراحی شده است و مواد ورودی به داخل این بخش وارد می شوند.جنس بدنه سپراتور را از فولاد ضد زنگ و مواد مقاوم به خوردگی طراحی می کنند.
سیستم ورودی
سیستم ورودی بخشی است که مواد مختلف از طریق دریچه ها و لوله هایی که تعبیه شده است، به صورت کنترل شده به بدنه دستگاه منتقل می شوند تا از افت فشار جلوگیری شود.
مطالعه مفید: مشاهده محصولات نوار نقاله بارگیری
سیستم جداسازی
این قسمت از دستگاه برای هر یک از سپراتور ها متفاوت طراحی می شود:
- برای نوع سانتریفیوژی، یک روتور است که با سرعت بالا و ایجاد نیروی گریز از مرکز جداسازی را انجام می دهد.
- در نوع گرانشی جداسازی بر اساس وزن اجزا انجام می شود.
- سپراتورهای الکتروستاتیکی نیز به صورت بارگذاری الکتریکی صورت می گیرد.
سیستم خروجی
سیستم خروجی برای جداسازی و تخلیه مواد طراحی شده است، به صورتی که با قرار دادن دریچه هایی در دستگاه، مواد جداشده را خارج می کند و باید به گونه ای طراحی شود تا از بازگشت مواد به داخل دستگاه جلوگیری شود.
نوار نقاله بارگیری
نوار نقاله بارگیری یکی از سیستم های انتقال محموله است که در صنایع مختلف کاربرد بسیاری دارد. برای مشاوره خرید و اطلاع از محصولات کانوایر، مجموعه ماشین سازی سینا آماده راهنمایی مشتریان است.
موتور
نیروی مورد نیاز برای اجزاء متحرک دستگاه را تأمین می کندکه ممکن است به صورت الکتریکی یا دیزلی باشد، توجه داشته باشید که در سپراتورهای سانتریفیوژی قدرت و سرعت موتور تاثیر مستقیم بر فرآیند جداسازی دارد.
سیستم کنترل
در این بخش از دستگاه که شامل ترموستات ها، سنسورها و دستگاه های کنترل نظارت است، روند تنظیم و نظارت بر این دستگاه صورت می گیرد همچنین این اجزاء به اپراتور قابلیت تغییر و تنظیم مجدد را می دهد.
مطالعه مفید: دستگاه شریدر | تحولی در مدیریت ضایعات
سیستم خنک کننده
بسته به نوع مواد و فرآیند در حال انجام، ممکن است دمای داخل دستگاه به دلیل فشار زیاد بالا رود، که در این موقعیت وجود سیستم های خنک کننده برای حفظ دمای داخل دستگاه از آسیب رسیدن به قطعات مهم آن جلوگیری می کند.
سیستم ایمنی
به منظور حفاظت از دستگاه و اپراتور، وجود سیستم های ایمنی در محیط ضروری است چرا که در هنگام وقوع شرایط غیر عادی مانند فشار بالا یا دمای غیر مجاز، دستگاه را خاموش کنند.
مطالعه مفید: نکات ایمنی در هنگام استفاده از وسایل صنعتی
کاربرد سپراتور چیست؟
همانطور که پیشتر نیز به آن اشاره کردیم، سپراتورها در صنایع مختلف به دلیل کاربردهای مهمی که دارند، از محبوبیت بالایی برخوردا هستند که در ادامه به بررسی برخی از این کاربردها در صنایع مختلف اشاره می کنیم.
- صنعت غذایی و آشامیدنی
- صنعت مواد معدنی
- صنعت شیمیایی
- صنعت دارویی
- تصفیه آب و فاضلاب
- صنایع نفت و گاز
- صنعت بازیافت