کانوایر زنجیری که به عنوان یکی از مهم ترین و پرکاربرد ترین تجهیزات برای جابجایی شناخته می شود، به دلیل طراحی خاص و منحصر به فردی که دارد جایگاه ویژه ای در خطوط تولید صنایع مختلف به دست آورده است. از معادن زیر زمینی گرفته تا خطوط تولید پیشرفته همگی از این سیستم حمل و نقل در صنایع خود استفاده می کنند، چرا که موجب افزایش سرعت و کارایی آن ها می گردد.
با ما همراه باشید چرا که در ادامه این مطلب به بررسی ویژگی های کانوایر زنجیری می پردازیم.
نوار نقاله بارگیری
نوار نقاله بارگیری یکی از سیستم های انتقال محموله است که در صنایع مختلف کاربرد بسیاری دارد. برای مشاوره خرید و اطلاع از محصولات کانوایر، مجموعه ماشین سازی سینا آماده راهنمایی مشتریان است.
آشنایی با کانوایر زنجیری و تاریخچه آن
کانوایر زنجیری که با نام نوار نقاله زنجیری نیز شناخته می شود، یکی از انواع سیستم های جابجایی مواد در صنعت است که در صنایع مختلفی همچون معدن، فولاد، سیمان، خودروسازی و به طور کلی، صنایعی که به سیستمی برای انتقال مواد سنگین، حجیم یا حساس نیاز دارند، استفاده می شود.
سیستم های کانوایر در قرن نوزدهم توسعه یافتند، زمانی که انقلاب صنعتی باعث مکانیزه کردن بسیاری از فرآیندهای تولید و حمل و نقل شد. ابتدایی ترین نوع سیستم های نوار نقاله بارگیری در معادن زغال سنگ و صنعت فولاد به کار گرفته می شد که با پیشرفت تکنولوژی و توسعه فناوری های نوین سیستم های پیشرفته تری مانند کانوایر زنجیری به صنعت معرفی شدند. در قرن بیستم نیز صنایع خودروسازی از این فناوری ها برای مونتاژ استفاده کرد که باعث تحول در روش های تولید انبوه گردید.
مطالعه مفید: ساخت نوار نقاله | مهم ترین کاربردها و گام های کلیدی
انواع کانوایر زنجیری
کانوایرهای زنجیری به دلیل انعطاف پذیری، در صنایع مختلف قابل استفاده هستند و به گونه ای طراحی و ساخته شده اند تا به اهداف و نیازهای مختلف صنعت غذا دهند. در ادامه به بررسی انواع کانوایر زنجیری می پردازیم.
- کانوایر تک رشته ای: این نوع کانوایر طراحی ساده و اقتصادی دارد که بیشتر برای حمل و نقل اجسام سبک عمل می کند.
- کانوایر دو رشته ای: از این نوع کانوایر که به صورت دو زنجیر موازی طراحی شده است، برای مسیرهای طولانی و حمل اجسام سنگین استفاده می شود.
- کانوایر زنجیری زمینی: نوار نقاله زمینی، همانطور که از اسم آن مشخص است، بر روی زمین قرار دارد و مناسب حمل و نقل محصولات فوق سنگین و محیط های بزرگ صنعتی است که زنجیرها به عنوان مسیر حرکت عمل می کنند.
- کانوایر زنجیری هوایی: این نوع نوار نقاله در هوا قرار می گیرد و مواد مختلف برای جابجایی به آن قلاب می شوند. مناسب خطوط تولیدی که نباید محصولات آن با زمین تماس داشته باشد.
- کانوایر تخلیه کننده: زنجیر در این نوار نقاله با تیغه هایی در همراه است که مواد را حرکت می دهند و بیشتر برای مواد پودری استفاده می شود.
- کانوایر پلاستیکی: زنجیر این کانوایر از پلاستیک ساخته شده تا در محیط های بهداشتی و حساس مورد استفاده قرار گیرد.
- کانوایر استیل: نوار نقاله استیلی از مواد ضد زنگ با مقاومت بالا ساخته شده است که در کارخانه های تولید مواد شیمیایی و صنایع غذایی استفاده می شود.
- کانوایر انعطاف پذیر: خطوط بسته بندی و صنایع دارویی که فضاهایی نسبتاً محدودی دارند از این نوع کانوایر استفاده می کنند.
- کانوایر مغناطیسی: کانوایر زنجیری مغناطیسی، برای جابجایی فلزات بسیار مناسب بوده چرا که از افتادن آن مواد جلوگیری می کندو به گیره جهت آویز ماندن نیازی ندارد.
- کانوایر زنجیری پیوسته: در صنایع و کارخانه هایی که از مسیرهای طولانی برخوردا است، کانوایر زنجیری پیوسته پیشنهاد می شود تا انرژی کمتری مصرف شود و کارایی افزایش یابد.
مطالعه مفید: مهم ترین انواع اتصالات نوار نقاله
کاربردهای نوار نقاله رنجیری
نوار نقاله زنجیری که یکی از پرکاربردترین تجهیزات حمل و نقل صنعتی محسوب می شود، به دلیل کاربردهای متعددی همچون طراحی خاص، استحکام بالا، قابلیت انتقال بارهای سنگین و دوام در شرایط سخت، در صنایع مختلف مورد استفاده صنعتگران و مهندسان قرار می گیرد. در زیر به بررسی کامل در مورد کاربردهای کانوایر زنجیری می پردازیم.
- صنایع معدن: جابجایی و انتقال سنگ های عظیم معدنی از محل استخراج آن ها، کار بسیار دشواری است که توسط کانوایر زنجیری امکان پذیر است.
- صنایع فولاد: استفاده از کانوایرهای زنجیری در صنایع فولاد به دلیل توانایی جابجایی بارهای سنگین و مقاومت آن ها در برابر حرارت، مرسوم است.
- صنایع خودروسازی: در صنایع خودروسازی از کانوایرها برای حمل قطعاتی همچون بدنه، موتور و گیربکس ها استفاده می شود و منجر به افزایش سرعت تولید می شود.
- صنایع غذایی: نوار نقاله های زنجیری در صنایع غذایی و دارویی که بهداشت در هنگام حمل و نقل اهمیت زیادی دارد، به کار می روند.
- صنایع سیمان: در صنایع سیمان و گچ به دلیل توانایی حمل مواد در مسیرهای دشوار و طراحی مقاوم در برابر گرد و غبار و سنگینی محصولات، استفاده از کانوایر زنجیری پیشنهاد می شود.
- صنایع کشاورزی: کانوایرها در صنایع کشاورزی و دامپروری برای جابجایی محصولات کشاورزی و خوراک دام کاربرد دارند که باعث جلوگیری از هد رفت مواد می شود.
- صنایع شیمیایی: جابجایی مواد شیمیایی و گرانولی که بسیار کار دشواری است، توسط کانوایرهای زنجیری صورت می گیرد، چرا که در برابر مواد مقاوم هستند.
- لجستیک: کانوایرهای زنجیری در صنعت لجستیک و انبارداری به افزایش سرعت و کارایی عملیات کمک شایانی می کنند و محموله ها را به خطوط بارگیری یا تخلیه هدایت می شوند.
- صنایع بازیافت: برای حمل مواد سنگین و غیر منظم از کانوایر زنجیری استفاده می شود که وظیفه آن ها انتقال مواد مختلف بازیافتی به دستگاه های خردکن است و این سیستم مقاومت زیادی در برابر ساییدگی دارد.
اجزای اصلی کانوایر زنجیری
کانوایر زنجیری همانند تمامی ابزارها و ماشین آلات صنعتی دارای قطعاتی است که هر کدام از این قطعات با ویژگی های منحصر به فردی که دارند، وظیفه ی خاصی را بر عهده می گیرند و با کنار هم قرار گرفتن این اجزاء، دستگاه عملکرد بهینه ای را ایفا می کند. در زیر به بررسی اجزاء اصلی کانوایر زنجیری می پردازیم.
- زنجیر (Chain)
- شاسی یا فریم (Frame)
- ریل یا مسیر حرکت زنجیر (Chain Track)
- موتور و سیستم محرک (Drive System)
- چرخدندهها و محورها (Sprockets and Shafts)
- سیستم کشش (Tensioning System)
- صفحات حمل مواد (Conveying Plates)
- یاتاقانها (Bearings)
- سیستم راهنمای زنجیر (Chain Guide)
- سیستم ترمز و توقف (Braking System)
- ابزارهای ایمنی (Safety Components)
- سیستم روانکاری (Lubrication System)
- سیستم کنترل (Control System)
مطالعه مفید: رولیک نوار نقاله چیست؟