ساخت نوار نقاله یکی از مراحل مهم و کلیدی در بسیاری از صنایع است که با کمک گرفتن از آن می توان اکثر فرآیندهای حمل و نقل و جابجایی مواد سنگین و سبک را با سرعت بالا و کارآمد، انجام داد. از خطوط تولید در کارخانه ها گرفته تا انبارهای کوچک و بزرگ، نوار نقاله ها نقش حیاتی را در جلو بردن کارهای این سیستم ها انجام می دهد. با ما همراه باشید چرا که در ادامه این مطلب به نحوه ساخت نوار نقاله و ویژگی های آن می پردازیم.
نوار نقاله بارگیری
نوار نقاله بارگیری یکی از سیستم های انتقال محموله است که در صنایع مختلف کاربرد بسیاری دارد. برای مشاوره خرید و اطلاع از محصولات کانوایر، مجموعه ماشین سازی سینا آماده راهنمایی مشتریان است.
نحوه ساخت نوار نقاله چگونه است؟
ساخت نوار نقاله یک فرآیندی است که نیازمند دقت و حوصله فراوانی است و برای ساخت نوار نقاله استفاده از تجهیزات و قطعاتی ضروری است که در ادامه به بررسی تمامی مراحل ساخت نوار نقاله می پردازیم.
- تعیین نیازها و اهداف: پیش از ساخت نوار نقاله، ابتدا نیازهای خود را مشخص کنید. نوع موادی که باید حمل شوند در محیطی که باید قرار داشته باشند از اهمیت بالایی برخوردار است.
- طراحی اولیه نوار نقاله: طرح اولیه ای از نوار نقاله روی کاغذ یا با استفاده از نرم افزار های Autocad و SolidWorks پیاده سازی کنید. توجه داشته باشید که این طراح ها باید دارای ابعاد، زاویه و شیب باشند.
- انتخاب و تهیه قطعات: انتخاب و خرید قطعات اصلی و پیش نیاز برای ساخت نوار نقاله از مراحل مهمی است که باید به دقت عمل کنید. فریم، تسمه، رولیک ها، موتور و گیربکس از اولین قطعاتی هستند که برای راه اندازی ضروری هستند.
- ساخت شاسی و فریم: ساختار شاسی باید کاملاً تراز باشد و می توانید اتصالات را با جوش یا پیچ و مهره به یکدیگر متصل کنید.
- نصب رولیک ها و تسمه: نصب رولیک نوار نقاله نیاز به دقت بالایی دارد و رولیک های متحرک باید نزدیک موتور قرار گیرند. همچنین تسمه ها را روی رولیک ها با کشش مناسب تنظیم کنید.
- نصب موتور و گیربکس: موتور را در محل مشخصی نصب کنید و با زنجیر یا تسمه قدرت را به نوار نقاله منتقل کنید.
- تنظیم و آزمایش اولیه: برای آزمایش اولیه، تنظیم کشش تسمه و رولیک ها را بررسی کنید تا در صورت خرابی آن را تعمیر کنید، همچنین اطمینان حاصل کنید که موتور و سیستم های انتقال قدرت به درستی عمل می کنند.
- نصب تجهیزات ایمنی و کنترل: سنسورهای مدیریت و کلیدهای قطع کننده را نصب کنید.
- آزمایش نهایی: پس از تکمیل قطعات، نوبت به آزمایش نوار نقاله با بار واقعی است تا سرعت، ظرفیت و کارکرد مورد بررسی قرار بگیرد و در صورت وجود هرگونه نقصی، اقدام به برطرف کردن آن بگیرید.
- نگهداری و بهینه سازی: پس از ساخت نوار نقاله، یک برنامه مراقبت و نگهداری از آن را تنظیم کنید تا طول عمر بیشتری داشته باشد.
رولیک نوار نقاله
رولیک ها یکی از مهم ترین و پرمصرف ترین تجهیزات نوار نقاله ها هستند و برای هدایت نوار نقاله استفاده می شود. این قطعات وظیفه حمل و نقل و جا به جایی محصولات را به عهده دارند. این قطعه حرکت تسمه نوار نقاله را سرعت می بخشد و نوار نقاله را به گردش در می آورد.
بررسی انواع نوارهای نقاله
به طور کلی برای برطرف کردن نیاز هر صنعتف نوار نقاله خاصی طراحی شده است که در ادامه این مطلب به بررسی انواع نوار نقاله و کاربردهای آن خواهیم پرداخت.
- کانوایر پلاستیکی: همانطور که از اسم آن پیدا است، این نوار نقاله از پلاستیک مقاوم به سایش ساخته می شود و مناسب جابجایی مصالح ساختمانی است.
- نوار نقاله PVC: این نوع، از نوار نقاله لاستیکی سبک است و طوری ساخته شده است که مناسب صنایع غذایی و بسته بندی باشد.
- نوار نقاله فلزی: جنس این نوع نوار نقاله از فلز ضد زنگ بوده که در برابر حرارت و مواد شیمیایی مقاومت زیادی دارد.
- نوار نقاله پارچه ای: دارای لایه های متعدد جهت افزایش انعطاف پذیری و جابجایی محصولات سبک و استفاده در صنایع نساجی.
- نوار نقاله زنجیری: نوار نقاله زنجیری از زنجیرهای فلزی یا پلاستیکی استفاده می کند که تحمل وزن زیاد را دارند.
- نوار نقاله مدولار: این نوع نوار نقاله در صنایع مونتاژ به کارگرفته می شود که قابلیت تعمیر و تنظیم آسانی دارد.
- نوار نقاله غلتکی: نوار نقاله رولیکی مناسب خطوط تخلیه و بارگیری بوده که می تواند بدون موتور یا با موتور باشد.
- نوار نقاله پیچشی: در این نوع دستگاه، از یک پیچ یا مارپیچ چرخان برای انتقال مواد استفاده می شود.
- نوار نقاله مغناطیسی: دارای یک نوع آهنربا برای جداسازی قطعات فلزی از سایر مواد می باشد.
- نوار نقاله شیب دار: این نوع نوار نقاله دارای تسمه ای آجدار است که از سر خوردن جلوگیری شود و به صورت زاویه دار نصب می شود.
- نوار نقاله وکیومی: مواد را با فشار منفی جابجا می کند که این نوع مناسب مواد پودری است.
- نوار نقاله تلسکوپی: طول قابل تنظیمی دارد که در صنایع لجستیک و تخلیه بار کامیون ها کاربرد فراوانی دارد.
قطعات اصلی نوار نقاله
جهت ساخت نوار نقاله به قطعات اصلی و اولیه ای نیاز دارید که هر کدام از این قطعات با توجه به ویژگی هایی که دارند، وظیفه خاصی را اعمال می کنند تا نوار نقاله به درستی و به صورت بهینه عمل کند. در زیر به تجهیزات اصلی در ساخت نوار نقاله می پردازیم.
- تسمه: جنس تسمه نوار نقاله در انواع مختلفی است که در برابر سایش، حرارت و رطوبت مقاوم هستند و به صورت آجدار یا صاف طراحی می شوند که انتقال مواد روی سطح خود صورت می گیرد.
- فریم: ساختار اصلی دستگاه است که از جنس فولاد بوده و سایر قطعات بر روی آن نصب می شوند.
- رولیک ها: رولیک ها در زیر تسمه ها قرار می گیرند و برای هدایت و حرکت تسمه ضروری هستند.
- درام ها: درام نوار نقاله به موتور متصل بوده و باعث حرکت تسمه می شوند که وظیفه هدایت و بازگشت تسمه بر عهده این بخش است.
- موتور: منبع اصلی حرکت نوار نقاله است که توان آن با توجه به نوع کاربرد نوار نقاله انتخاب می شود.
- گیربکس: کاهش و افزایش دور موتور وظیفه گیربکس ها بوده که با توجه به نیاز سیستم آن را تنظیم می کنند.
- یاتاقان ها: یاتاقان ها از رولیک ها و درام ها پشتیبانی می کنند.
- سیستم کشش: سیستم کشش انواع مختلفی دارد و برای جلوگیری از لغزش یا انحراف به کار گرفته می شود.
- سیستم انتقال قدرت: این سیستم وظیفه انتقال قدرت از موتور به سایر قطعات محرک را بر عهده دارد.
- سیستم کنترلی: سنسورهایی در دستگاه وجود دارد که عملکرد دستگاه را تحت کنترل دارند و در صورت مشکل اقدام به رفع آن می کنند.
- قیف بارگذاری و تخلیه: قیف موجود در نوار نقاله، وظیفه هدایت مواد به دستگاه یا خروج آن ها به مقصد را بر عهده دارد.
تسمه نوار نقاله
تسمه نوار نقاله وسیله ای برای جا به جایی و حمل و نقل محصولات است. این ابزار از پلیمر های متنوعی ساخته می شود. بر روی غلتک ها و رولرها قرار می گیرد تا مواد را به طور پیوسته و سریع منتقل کند. غلتک ها به یک موتور متصل هستند که با دوران خود، تسمه را به حرکت در می آورند و فرآیند جا به جایی مواد انجام می شود